KARABAŞ OTU


Karabaş Otu ülkemizde bütün bölgelerde yabani olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. Çiçeekleri açık mor ve ya koyu mor renk olup nadir olarak koyu sarı renktede olabilir. Karabaş Otu uzun yıllar boyunca genel olarak damar açıcı olarak kullanılmıştır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre sigarayı bırakmakta çok iyi bir yardımcı olduğu görülmüştür.

 

KARABAŞ OTUNUN ETKİLERİ :

Sigarayı bırakmakta etkili.

Kanser önleyici.

Damar sertliğinde faydalıdır.

Damar açıcı

Sara ve beyin hastalıklarında kullanılır.

Antiseptik ve yara iyileştirici

Ağrıları dindirir.

İdrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir.

Kalbe kuvvet verir.

Yatıştırıcı özelliğe sahiptir.

Uyuşukluk giderir, zindelik verir.

KARABAŞ OTUNUN KULLANIM ŞEKLİ VE DOZAJI :

1 fincan kaynamış suya (150-200 ml ) 3-4 adet kurutulmuş karabaş otu konularak 10 dk demlenmeye bırakılır.Günde 2 fincan sabah ve akşam olmak üzere içilir. 15- 20 gün düzenli içtikten sonra mutlaka7 ve ya 10 gün ara verilmelidir.

Sigarayı bırakmak içinde ; her sigara içilmek istendiğinde 1-2 karabaş kellesi çiğnenerek iyice emilerek bitki posası tükürülür.Bu çok ağır gelirse karabaşın sap kısmı çiğnenebilir.

YAN ETKİLERİ :

En fazla 15-20 günlük kürler şeklinde kullanılmalıdır kürler arasında 7- 10 gün verilmelidir. Çok güçlü damar açıcı olduğundan tavsiye edilen dozajın dışına çıkılmamalıdır.

 

KARABAŞ OTU

 

 

 

 

 

 

 

Latince ismi : Lavandula stoechas

(Lavandula   stoechas / French lavander / Lavande) Ballibabagiller familyasından, bir veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkartır. Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Bir türünden, "Karabaş yağı" denilen bir yağ çıkartılır. Yurdumuzda alçak maki gruplarıyla birlikte yetişir.

 

Kullanıldığı yerler: Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam söker. Uyuşukluk giderir, zindelik verir. (*1)Sara ve beyin hastalıklarında kullanılır. Damar sertliğinde faydalıdır. (*2)Lavandula stoechas (yalancı Lavanta çiçeği) Marmara ve Ege bölgesinde yaygın yapraklarından uçucu yağ elde edilir,süs bitkisi olarak da yetiştirilir...

 

"Fransız lavantası diye de bilinen, karabaş otu, başta Batı bölgelerimizde olmakla birlikte İstanbul'da da yetişmekte. Egelilerin soğuk algınlıklarında sıkça başvurduğu bu güzel bitki de lavanta ailesinden, ancak İngiliz Lavantası gibi büyük çalı formunda değil. Kökten çıkan birkaç dalın üzerinde biberiye benzeri sivri yapraklar oluşuyor. Daha sonra bu dallar uzayıp, lavantadan daha büyük mor bir çiçeğe dönüşüyor. karabaş otunun çiçekleri, kara duta benzer. Üzerinde sonradan çıkan eflatun minik çiçekleri ise üzerine konmuş kelebekleri andırıyor. İngiliz lavantası diye bilinen lavanta, mis kokulu mor çiçekleri olan, uçuk mavimsi yeşil, sivri yapraklı, çalı formunda bir bitkidir. 90 santimetreye kadar uzayabilir, sıcak iklimleri ve kuru toprağı sever. Bir kere ektiniz mi, yerini de sevdiyse genişleyip kocaman bir çalı haline gelir. Odunsu dalların üzerinde oluşan çiçekler yeşilden mora döner, sonra hafiften kurur. İşte bu dönemde artık toplama zamanı gelmiştir. İngiliz lavantası Türkiye'de Ege ve Akdeniz'in dışında İç Anadolu'nun belli bölgelerinde de yetişir, ancak çoğunlukla ekilmesi ya da fideden yetiştirilmesi gerekir. Karabaş otu ise çoğunlukla yol kenarlarında, tepelerde bulunur. Kendiliğinden yetiştiği gibi, doğadan aldığınız bir kök, bahçenizde de yaşamını sürdürebilir. Her iki türde kuru topraklı ve güneşli yerleri sever. Her iki lavantanın da çiçekleri yaz aylarında, çiçekler açtığında toplanır ve gölgede kurutulur.


TEDAVİ EDİCİ BİR BİTKİ


İngiliz lavantasının çiçeklerinden yapılan çay, sakinleştirici ve baş ağrılarını giderici olarak kullanılır. Lavanta yağı yanıklara, baş ağrılarına, kas ağrılarına ve uykusuzluğa iyi gelir. Karabaş otu Ege Bölgesi'nde özellikle öksürüğe karşı kullanılmaktadır. Bodrum ve civarında kekik suyu gibi karabaş otunun da suyu yapılıp satılır. İngiliz lavantası mutfakta daha çok tatlılarda kullanılır. Şekere aromasını vermesi için şeker kavanozuna bir miktar koyabilirsiniz. Sirkelere ve zeytinyağına da koku verir, marmelat ve reçellere eklenebilir. Karabaş otundan Karaburunlu kadınlar reçel yaparlar. Lavantanın Latince adı "lavare"den, yani yıkanmaktan geliyor. Romalıların banyo sularına lavanta çiçekleri serptikleri söylenir. Aromaterapinin kurucularından Rene Gattefosse, elini ciddi bir şekilde yaktığında lavanta yağı kullanmış ve lavantanın tedavi edici özelliklerini bu şekilde keşfetmiştir. O zamandan sonra yapılan araştırmalar lavantanın antiseptik ve anti bakteriyel özelliklerini ortaya koymuştur." Kitapta aynı zamanda lavanta'nın tam kimlik dökümü verilmiş.


Diğer isimleri: 
Türkçe: 
Yaban lavantası, karabaş otu (Muğla), ana baba kokusu, 
İngilizce: Lavender 
Almanca: Lavendel, Schopflavendel 
Fransızca: Lavande

 

Ş


Bu kategoride henüz ürün Yok.