KETEN TOHUMU


Bezir, zeyrek de denir. Kentengiller familyasındandır. Anayurdu Akneniz havzasıdır. 100 kadar keten türünden bırkısmıda ülkemizde yetişmektedir. Türkiye de en çok batı, kuzey ve iç Anadolu bölgesinde tarımı yapılır. Konumuzla en çok ilgili olan yabani ketenin(L. Angustifolium) kültüre alınmasıyla elde edilen  keten bitkisi(L.usitatissimum) dur. Keten tek yıllık bir tarım bitkisidir. Bitkinin tepsinde dallara ayrılan yeşil renkli gövdesi; uzun almaşık dizili sivri uçlu yalın yaprakları , yaz boyunca açan gök mavisi renginde güzel görünüşlü çiçekleri vardır. Olgunlşan çiçekler  2 tohum taşıyan 5 gözlü kahverengi meyveye dönüşür. Keten tohumunun içeriğindeki etken maddeler protein ve promarin adı verilen glikozit, linolenik, linoeik ve oleik asitleri içeren sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı vardır. Keten bitkisi tıbbi yonünun yanı sıra boyacıkta, lıf yapımında ve keten ipliği yapımında da kulanılır.        

KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI

Sindirim sistemi tahrişlerınde
Kronik öksürük ve bronşitte
Yatıştırıcıdır.
Karaciğer ve safra kesesinin ani sancılanmalrına karşı etkilidir.
Müshil etkisi vardır.
Gastiritin kısa süreli tedavisinde etkilidir.
Cilt yumuşatıcı ve ciltteki ağrıları kesici özelliği vardır.
Şirpençe, zona ve sedef hastalıklarında rahatlaştırıcı ve iyileştirici etkisi görülür.
Kolestrolu düşürmek için kullanılır

KULLANIM ŞEKLİ
 İçerek kullnımda; 2-3 tatlı kaşığı tohumun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika demlendirilir.Günde 2 kez içilir.
Dıştan kullnımda ise olgun keten tohumları ezilerek sıcak suya konur 2 -  3 dakika kaynatılır.Tülbentle süzüldükten sonra gazlı bezle sorunlu olan bölgeye sarılır.Keten tohumunun öğütülmüş tozu ginde bir yemek kaşığı kadar aınabilir. Fazla kullanılması sakıncalıdır.


Bu kategoride henüz ürün Yok.