SARI KANTARON


Kantaron Otu, Sarı Kantaron, Binbirdelik Otu, Koyunkıran, Yara otu, Kılıç Otu  gibi isimlerle adlandırlır. Anavatanı Avrupa olup ülkemizde de yabani olarak hemen hemen her bölgede yetişmektedir. Sarı Kantaron otu çok yıllık,  dayanıklı otsu ya da çalımsı formda olur. Kantaron otunun çiçekleri parlak sarı olup bir bir dal öbeğinde küçük küçük çiçek toplulukları barındırır. Kantaron bitkisinin içeriğindeki etken maddeler;  tanen, reçine, pektin, glikozitleri içeren uçucu yağ, boyarmaddeler ve yapışkan bitki sıvısını içerir.

SARI KANTARON’ NUN ETKİLERİ :

Stres ve zihinsel yorgunlukta

Hafif ve orta dereceli depresyonda

Sinirleri yatıştırır

Kalp ritmini düzenler

Hafızayı güçlendirir

Stres ve depresyon kaynaklanan mide ağrılarında etkili

Stres kaynaklı uykusuzlukta etkili

Mide – bağırsak spazmlarını çözücü

Bağırsak solucanlarını düşürücü

Kuvvet verici

İştah açıcı

Ateş düşürücü

Kanamayı durdurucu etkiye sahip

Menopoz dönemi sıkıntıları giderici

Yara ve yanıkları iyileştirici

Antiseptik ve analjezik

Derin çatlak ve yaraların tedavisinde çok etkilidir

SARI KANTARON’NUN KULLANIM ŞEKLİ VE DOZAJI:

Çay olarak tüketiminde: 1 fincan kaynamış suyun ( 150-200 ml ) içerisine 2 çay kaşığı (3-4 gr )

Kurutulmuş ve toz haline getirilmiş sarı kantaron dökülür. 5 dk demlenmeye bırakılır ve sonrasında süzülür. Günde 3 fincan aç ve ya tok karnına içilebilir.

Haricen kullanımında: Bir tutam Sarı Kantaron üzerine zeytin yağı ilave edilir ( zeytin yağı bitkinin üzerini geçmeli ) ve 2 hafta bu yağın içerisinde bekletilmeli ve arada sırada çalkalanmalıdır.  Elde edilen yağ haricen gerekli bölgelerde kullanılabilir.

YAN ETKİLERİ:

Doz aşımında alerji yapabilir. Hamilelikte doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Yaprak çayın içilmesinden sonra hassasiyet görülebilir.Cilde haricen uygulanması durumunda güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.


Bu kategoride henüz ürün Yok.